JAPANBILDER

Trött efter en extra lång arbetsdag så nu tar jag en kopp te och slänger upp lite blandade japanbilder.
Tokyo by night, taget uppe i Government Building
En helt vanlig kväll i Shinjuku
De bygger inte sina hus lika rakt och tråkigt som oss. Bilden är tagen när vi åkte buss, vägen går ganska högt upp i luften.
Trångt i tunnelbanan, men det ryms nog fler om du frågar en japan.
Skyltar, skyltar och skyltar i Akihabara - electric town.
Här sitter vi och äter japansk frukost i Hakone.

TOKYO

En stad med 35 miljoner invånare där tempel, palats och parker blandas med skyskrapor och neonskyltar. Vi kände oss aldrig rädda att gå omkring i en sån stor stad (har faktiskt hållit hårdare i väskan i tex Stockholm och Malmö) och man behöver inte oroa sig för att bli haffad av polisen för att man satt sig i "fel" taxi eller nått. Japanerna är väldigt artiga, till och med ambulansen ropade tack i högtalaren när den blev framsläppt. Vi såg också ett gäng byggjobbare som gjorde morgongymnastik tillsammans, en rolig syn!. Trots så mycket folk så kändes det rent och välordnat och japanerna var så himla snygga och välklädda. Vi såg bara en enda uteliggare på hela resan och jag kan bara komma ihåg en som såg riktigt skum ut: en kille som kom cyklandes och hade stort dåligt blonderat hår, värsta lejonmanen. Inget klotter eller nerskräpning vad vi såg, tittade man in på någon sidogata så var där sjukt mycket elledningar och rörigt men inte skräpigt eller trasigt, hur lyckas de så bra med det och inte vi? Många hus hade trapphuset utanpå huset och alla såg olika ut med knasiga vinklar och utbyggnader och mitt i allt dök det upp rosa, lila, blå, gula och gröna hus och så verkar de gilla att klä in dem i mosaik. Galet välordnat fantastiskt kaos.
De gillar roliga färger på sina saker, vi såg också tex rosa, lila och blå grävmaskiner :)

Det står vendingmachines överallt och att köpa dricka i dem är billigt och det finns en massa konstiga roliga smaker att välja på, både kallt och varmt. Affärerna är ofta i 6-8 våningar och varje våning har en viss typ av saker som tex en våning bara med sånna små maskiner man stoppar en peng i, vrider om och får ett ägg med en sak i.
Det är aldrig svårt att hitta maskiner att köpa dricka ur. Det var svårare att hitta papperskorgar och ändå lyckas de hålla rent.


Inne i staden kändes alla byggnader väldigt moderniserade men här och där dök det upp hus som liknade enklare versioner av alla fina palats med som tex det här lilla taket över en passage utanför Kejsarens palats. Åker man mer ut på landet så ser husen mer traditionellt japanska ut, jag skulle gärna bo i ett sånt hus :)

Jag tycker om alla fina detaljer på byggnaderna.

Sista dagen åkte vi till Imperial East Garden för att titta men vi kom inte in för det var vägarbete vi de två första ingångarna så vi gick envist vidare fast vi hade superont i fötterna av allt vi gått senaste dagarna. Tillslut lyckades vi klura ut att det var stängt just den dagen efter att ha gått en halv mil, aj! Men en bild på hans vallgrav med vy över staden blev det i alla fall.
Där inne bakom träden till vänster håller kejsaren till ibland, bara 2 gånger om året om jag minns rätt.

Vi försökte passa in resan då körsbärsträden blommar men vi var tyvärr ca en vecka för tidiga men här och där blommade lite plommonträd som också var fina.

Hemma igen

Sakuraträd i Kyoto
Äntligen har jag ork att skriva igen, vi har varit hemma i två veckor men vi hann inte mer än att vara hemma i tre dagar så blev vi sjuka båda två och det har än inte gett sig helt så jag har inte varit på topp. Vi har ialla fall haft en fantastisk resa och känner redan att vi vill åka tillbaka nån gång. Nu får bloggen agera reseblogg ett tag tills jag skrivit av mig allt som hänt för vi har sett så mycket och varit med om så mycket att jag knappt kommer ihåg detaljer när folk undrar vad vi gjort, efter bara några dagar insåg jag att jag var tvungen att börja skriva ner allt för att komma ihåg.
Jag tyckte det var skrämmigt att flyga 10h men åksjukepillerna funkade och alla hade varsin mini-TV så man kunde välja film själv, spela spel eller bara kolla i flygkameran hur marken under såg ut och vart vi var osv så det gick bra men jag tycker fortfarande att det är crazy att en så stor sak kan flyga. Först var vi i Tokyo i 5 dagar, jag hade fått höra en massa innan om att det var lätt med tidsomställningen när man flyger dit och jobbigt att åka hem men för mig var det inte så. Vi tog bussen från flyget till hotellet men jag somnade ungefär direkt och drömde att jag föll av bussen, landade i en hög MDF-damm (yrkesskadad!) och släpades bakom bussen och tyckte det var skithärligt. Det första vi gjorde var att checka in på hotellet, äta på närmaste ställe och sen var vi så himla sömniga att vi gick upp på rummet och sov i 4h, då var klockan ca 13 i Japan, men sen när vi vaknade var allt ok.
Redan på flygplatsen märkte vi hur allt bara funkade perfekt och flöt på, bara att stå i kö var noga uttänkt och tre japaner stod vid varje busshållplats och lastade väskor och bugade åt bussen när den kom och åkte, det känns som att det runt varje hörn står en japan redo att hjälpa till med nått ;)
Medans vi väntade på bussen testade vi att köpa iste i en vending maskin och blev förvånade då det bara smakade kallt te utan nått i, av nån anledning trodde vi att det skulle vara som vårt söta iste haha. Hotellpersonalen var inte överdrivet bra på engelska och pratade roligt när hon berättade om vårt "daburu loom" alltså double room :) Sen gällde det ju alltså att hitta en restaurang. De tre första våningarna i hotellet var affärer och restauranger så vi bestämde oss för att ta nån där bara för att vi var så trötta men jag tror vi tittade in på alla ställen flera gånger om innan vi vågade oss in nånstans för det fanns allt mellan maskiner där man köpte biljett och fick mat (som vi inte förstod oss på) till ställen som såg vanliga ut, men allt stod ju på japanska och vi kan ju nästan ingen japanska. Tillslut blev det en fiskrestaurang där man inte fick ha skor på sig och man satt på golvet med fötterna i ett hål i marken och allt såg superjapanskt ut (enligt mina japanfördommar) och man fick te TILL maten inte efteråt. Som tur var fanns bilder och modeller av maten att peka på och maten vi fick var jättegod, men vi hade knappt satt oss så kom en tjej med kvittot och pratade japansk med oss och vi fattade ingenting men hon gav sig inte och tillslut fick hon hämta en kille som sa att hon undrar om vi vill ha kaffe? Hjälp tänkte jag hur ska det här gå. Sen sov vi ju lite och sen bara gav vi oss ut och tittade oss omkring i Shinjuku där vi bodde och vi kom inte tillbaka förrens sent på kvällen. Vi kände redan att vi valt rätt ställe att åka till på bröllopsresa!
Sen åkte vi till Hakone i 1 dag, Takayama i 2 dagar, Kanazawa 1 dag, Hiroshima 1 dag och sist Kyoto i 4 dagar men det berättar jag mer om sen.
Vårt hotell i Shinjuku
Utsikt över Tokyo. Bilden är tagen uppe i Government Building och den vita böjda byggnaden i mitte av bilden är vårt hotell.


Gata i Shinjuku

RSS 2.0